Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

Stations en omgeving

Op diverse stations is ruimte voor maatschappelijke initiatieven. Op station Schin op Geul huist het kleinste spoorwegmuseum van Nederland.

Stations zijn belangrijke knooppunten in duurzame mobiliteit en de stedelijke ontwikkelingsopgave van Nederland en daarmee een pijler in de strategie van NS.

Onze duurzame speerpunten

  

Fossielvrij ondernemen

 

Groen ondernemen

 

Voor iedereen

 

We willen dat stations en stationsgebieden veilige en betekenisvolle plekken zijn in de samenleving. Kwalitatief hoogwaardige stations, hun omgeving en voorzieningen zijn een belangrijk onderdeel van het OV-systeem van Nederland. Daarmee verleiden we reizigers om de trein te nemen.
Ook in 2022 heeft NS samen met ProRail bijgedragen aan de ontwikkeling en realisatie van verbouw en nieuwbouw van diverse stations en werkten we met partners aan gebiedsontwikkeling. Samen zorgen we ervoor dat het niveau van (basis)voorzieningen en diensten op stations in Nederland steeds hoger wordt. NS Stations werkt daarbij voor alle reizigersvervoerders in Nederland.
NS verzorgt op alle stations in Nederland de dagelijkse operatie: stations schoon, heel en veilig houden. Dat doen we mede in opdracht van ProRail. Daarnaast richten we ons ook op het aanbieden van services (zoals fiets- en autoparkeren, toiletten, wachtvoorzieningen) en exploitatie (verhuur van winkelruimten en eigen retail). Daarbij richten we ons op de voorzieningen die het reizen per trein en het verblijf op het station aangenamer maken, passend bij de grootte van het station en het aantal reizigers.
Reizigers hebben veranderende vragen voor hun reis van en naar het station. Het station wordt hierdoor steeds meer hét knooppunt van vervoer, onder andere door opkomst van deelmobiliteit en de komst van andere aanbieders en diensten. NS werkt nauw samen met partners omdat voor het bieden van een zo makkelijk mogelijke deur-tot-deurreis een goede afstemming tussen alle betrokken partijen nodig is.

Toevoegen aan verslag
Print pagina